Printertest

Test din farve-printer ved at udskrive denne A4 pdf printer test:  DataNord Printertest

Test af inkjet printer

Denne testside til inkjet viser udvalgte billeder med vægt på forskellige farver (rød, grøn, blåt vand, blå himmel). Tekst i forskellige størrelser. 4 felter med de rene grundfarver (sort, cyan, magenta, gul) og 3 felter med blandingsfarver (rød, grøn og blå). Kig efter at der ikke er striber, at alle grundfarver ser rigtige ud, at farverne er naturlige (det grønne græs, det blå vand, stranden, den blå himmel, hudfarverne, den orange badering). Er den røde rigtigt rød? (billedet med danserne og det røde farvefelt). Er kontrasten OK? (billedet med solsikken). Er den lille tekststørrelse skarp? OBS! Du kan ikke forvente at farverne er som på skærmen eller er ens på 2 forskellige printere. Du kan også anvende den som testside til farvelaser og andre farveprintere.

Printer laver striber eller farver mangler

Testen vil typisk vise på hvilken blækpatron eller printhoved-dyse fejlen ligger. Kig efter felterne med de rene grundfarver  (sort, cyan, magenta, gul). Der kan godt være fejl på blækpatronen selvom printeren ikke beder om en ny patron. På nogle blækpatroner skal man checke at tapen er pillet af “lufthullet” i patronen. Ellers kan blækket ikke løbe ud.

Test af inkjet papir

Du kan også bruge pdf testsiden til at checke kvaliteten af dit papir. Når vi taler om papir til dagligt print er det bedst ikke at bruge det helt billige papir. Det billigste papir ofte benævnt “copy” eller “laser” eller lignende er kun beregnet til tonerbaserede printere (laser og kopi maskiner). Du bør vælge papir mærket “inkjet”. Det er ofte kun 10-20 kr. dyrere pr. 500 ark. Men farver bliver bedre og teksten skarpere. Det helt billige papir virker som trækpapir og gør teksten uskarp. Det ses i testen på de helt små skriftsstørrelser. Til flotte fotos bør man vælge det dyrere fotopapir. Husk at indstille papirtypen ved udskrift.

Test af uoriginale blækpatroner

Du kan også bruge testsiden til at teste farverne på din inkjet printer. Hvis du fx ønsker at sammenligne originale med uoriginale blækpatroner. Der kan være forskel på hvor gode forskellige blækfabrikater er til at gengive farver. Er rød fx rigtig rød? Der kan også være forskel på hvor længe de kan stå fremme i lyset uden at blive blege.

Printhovede tilstoppet eller udtørret

Hvis en inkjetprinter har stået længe uden at printe, kan man få et udtørrret og tilstoppet blækhovede. Det vil ofte vise sig som manglende farver eller striber på testen. Man kan prøve at køre printerens renseprocedure, evt. flere gange. Hvis printeren har et separat printhovede, som man kan tage ud (det gælder ikke alle printere) kan man prøve at sætte det i en underkop med ca. 5mm varmt vand natten over. Hvis printeren benytter blækpatroner med indbygget printhovede, kan man bruge samme metode, men selvfølgelig uden at tage printhovedet af. Printhovedet er ofte af kopperfarvet metal med en masse meget små dyser.

Ovenstående vejledning anvendes på eget ansvar og kan indeholde fejl.

© DataNord ApS 2002
Gengivelse kun tilladt med angivelse af kilde gerne som link til denne side.