Introduktion til trådløst netværk

Vil du gerne vide mere om teknikken i et trådløst netværk i hjemmet, så læs her om begreber som router, switch, access point og netkort.

Introduktion til trådløst netværk

Centrum i det trådløse netværk i hjemmet er ofte den trådløse internet router, man har fået fra sin internet udbyder. Typisk en box med en antenne på, der sidder på væggen.  Grundlæggende dækker installationen på væggen over fire mere eller mindre sammenbyggede enheder.

1. Internet Modem.
Dette udleveres af din internetudbyder, når du opretter internet-forbindelse. Det har et telefonstik i den ene ende og et netværksstik (RJ45) i den anden ende. Det sidder typisk på væggen ved telefonstikket.

Nr. 2, 3 og 4 er normalt sammenbygget og kaldes en “trådløs router” eller “Wireless router”

2. Router.
En router er en forbindelse mellem flere netværk. I denne sammenhæng mellem det lille hjemmenetværk og Internettet. Derfor kaldes den også sommetider en “gateway”. Routeren har sit eget globalt unikke IP-nr. ( Internet “telefonnummer” ). Den kan derfor betragtes som netværkets “ansigt udadtil”. Routeren analyserer datatrafikken. Kun internet-trafik slipper ud fra dit netværk. Indgående trafik analyseres og routeren dirigerer det i samarbejde med switchen hen til den rigtige pc. Routeren har desuden indbygget “firewall” funktionalitet, der i vidt omfang sorterer uønsket trafik fra Internettet væk.  En router er typisk en boks med et indgående og udgående netværksstik (RJ45). Routeren sidder imellem ADSL-modemet og switchen.

3. Switch.
Switchen er selve centrum i netværket. En “blæksprutte” med arme ud til enhederne i netværket. Pc-erne, routeren og et evt. access point tilkobles denne. Den fordeler trafikken mellem de enkelte pc-er og fungerer derfor som netværkets  posthus. En switch er en lille boks med f. eks. 4 stk. RJ45 netværks-porte.

4. Access Point.
Et trådløst access point er en antenne, der tilkobles switchen. På den måde kan en pc med trådløst netkort få adgang til netværket.

Pc´er og andre enheder såsom tablets, smartphones, smart tv mv. kan tilkobles netværket. Det foregår med et indbygget netkort, der kan tilkobles den trådløse router med et kabel eller trådløst. Vil du vide mere om de grundlæggende principper i netværk, OSI-modellen, IP-adresser, MAC-adresser, TCP/IP, NAT, DHCP, DNS, VPN, VLAN mv? så læs separat afsnit om dette.

Trådløst netværk

Eksempel på trådløst netværk

Et typisk hjemme-netværk bestående af et ADSL-modem, en wireless router, to PC-er tilkoblet via kabel og en bærbar PC, som er tilkoblet trådløst.

 

© DataNord ApS 2005, 2014
Gengivelse kun tilladt med angivelse af kilde gerne som link til denne side.