Dias – scanning, eksempler

Her ser du eksempler på scannede dias. Klik på billederne for at se større billeder. Du skal evt. klikke to gange for at se dem i fuld størrelse. Prøv evt. at downloade nogle af testbillederne, og læg dem på en USB-stick og prøv at se dem på dit tv.

2000 dpi: Typisk størrelse 2700 x 1800 pixels  (ca. 5 Megapixels).

4000 dpi: Typisk størrelse 5400 x 3600 pixels  (ca. 20 Megapixels).

Hvor mange dpi skal jeg vælge?

2000 dpi: På en alm. ældre Full HD skærm får du et flot billede og det er muligt at zoome ind på detaljer. Opløsningen er velegnet til ældre dias, der  er taget med standard foto-udstyr.

4000 dpi: Hvis du vil have alle detaljer med, også når man zoomer ind. De mange pixels overgår langt opløsningen på de nye 4K Ultra HD tv, og er derfor fremtidssikker til visning på alle moderne store tv. Anbefales til lysbilleder, der oprindeligt er optaget med spejlrefleks kamera eller ældre kvalitets kompaktkameraer. Gode lysbilleder indeholder detaljer svarende til 3000 dpi (10M pixel). Nyere topklasse billeder op imod 4000 dpi (20M pixel).

Full HD vs. Ultra HD skærm

Bemærk at mange computerskærme kun er alm. Full HD. Du vil ikke umiddelbart kunne se forskellen på et lysbillede scannet med 2000 dpi i forhold til 4000 dpi på en sådan skærm uden at zoome ind. Men det ses på en 4K Ultra HD skærm som indeholder fire gange flere pixels. De fleste moderne tv i dag er 4K Ultra HD.

Full HD har en billedstørrelse på 1920 x 1080 pixels (2,1M pixels). Ultra HD har en fire gange større opløsning på 3840 x 2160 pixels (8,3M pixels). Ultra HD eller UHD betyder Ultra High Definition og er er efterfølgeren til Full HD. Det benævnes også ofte som 4K pga. at billedet er ca. 4000 pixels bredt.

For optimal visning af dine lysbilleder bør du derfor vælge scanning i 4000 dpi og derefter se dem på en stor 4K Ultra HD skærm, fx. 55″ eller større.

Eksempel på IR støvfjerning

IR støvfjerning er inkluderet i prisen. Her ses eksempler på billeder i ramme med glas, som som er angrebet af mug inde under glasset. Klik på billederne for at se forskellen. se mere under FAQ. Billedet af huset er fra 1971.

De fleste ældre billeder er forandret i farverne eller er blevet mørkere. de skal derfor normalt korrigeres yderligere med en manuel optimering af farve og lys. Dette udføres mod en beskeden merpris. Se prisliste.

 

 

Nikon Coolscan dias prøvebilleder. Scan software Vuescan.  Fotos (c)  J. W. Nielsen m. fl. DataNord ApS.
English: Nikon Coolscan slide test samples. Scan software Vuescan. Photos (c)  J. W. Nielsen et al. DataNord ApS.