Tips hvis du selv vil scanne

Det kan være fristende selv at scanne sine egne dias, negativer og papirfotos. Hvis man interesserer sig for teknik, kan det også være sjovt. Man skal dog være klar over, at det både koster tid og penge.

Leje af diasscanner

En dias scanner i god kvalitet er forholdsvis dyr. En mulighed, hvis du selv vil scanne dias, er derfor at leje en dias scanner – se under “Udlejning”.

Billig dias scanner

I markedet findes små billige “dias-scannere” til nogle få hundrede kroner. Det er ikke rigtige scannere, der scanner et lysbillede linie for linie. I stedet kan scanneren affotografere lysbilleder et ad gangen. Det går hurtigt. Til gengæld er kvaliteten af en billig diasscanner ofte forbløffende ringe, også selvom man sætter forventningerne lavt.

Affotografering af dias – DSLR scanning

Man kan digitalisere dias med et digitalt spejlrefleks-kamera (DSLR).
Den simpleste måde er at anvende en diasforsats til kameraet. Man kan så affotografere et dias ad gangen. Det er et slags rør med en hvid matskive i den ene ende og et gevind, der skrues på objektivet, i den anden ende. Diases sættes ind i forsatsen bagved matskiven. Forsatsen skrues på kameraets objektiv og kameraet holdes mod lyset. Som lyskilde kan man fx. anvende en gråvejrshimmel eller en hvid LED skærm. I princippet er det en enkel måde at affotografere dias på. Det er dog svært at få gode resultater ud af i praksis. Desuden skal billedet normalt beskæres manuelt bagefter. Og der er ikke nogen funktion til infrarød støvfjerning.

Man kan også konstruere diverse mere avancerede systemer til affotografering af dias med spejlreflekskamera. I nogle tilfælde kan der opnås ganske gode resultater. Men det er tidskrævende. Søg evt. på Youtube efter “DSLR scanning”.

Udover at man ved disse metoder normalt skal beskære dias manuelt, er den største ulempe, at man ikke har automatisk infrarød støvfjerning, som man har på dyrere dedikerede dias-scannere. Dvs. lysbillederne skal omhyggeligt renses og evt. resterende støv fjernes i efterbehandlingen. Hvis man har billeder i “glas” rammer vil de ofte være snavsede indvendigt og resultatet ubrugeligt, medmindre man tage billederne ud af rammen og renser dem.

Flatbedscanner til dias?

Hvis man vil ofre lidt mere, findes der en del almindelige flatbedscannere til dias. De fungerer på den måde, at diaset belyses bagfra og scannes som normalt på scannerens glasplade. Denne teknik er langt bedre end de helt billige scannere, men stadig er kvaliteten ikke i top, men dog brugbar på nogle af de dyrere modeller. Selvom en flatbedscanner ofte har en høj dpi opløsning på papiret, er det sjældent tilfældet i praksis. Problemet er også at en flatbed-scanner ikke har individuel optisk fokusering på hvert dias, og derfor hjælper mange dpi, ikke hvis billedet ikke er skarpt.
Her kan du se en test af Epson V600 som er en af de bedre flatbedscannere.
Her kan du se en test af Nikon Coolscan 5000 ( som bruges af DataNord ).
https://www.filmscanner.info/en/NikonSuperCoolscan5000ED.html
og til sammenligning en test af Epson V800 – en god flatbed scanner
http://www.filmscanner.info/en/EpsonPerfectionV800Photo.html
Kig på det lille testbillede  til bestemmelse af dpi (det med de tynde streger ) i disse tests. Som det ses har Nikon et markant bedre billede.
En fordel ved en flatbedscanner er at det er en god all round løsning, idet fx. Epson V600 kan scanne både dias, negativer, de gamle mellemformat (store negativer) og naturligvis almindelige papirfotos og A4 dokumenter. Men det er tidskrævende og softwaren er heller ikke helt enkel.

Dedikeret dias scanner

For at få en acceptabel kvalitet skal man benytte en dedikeret dias-scanner. Disse findes fra fx. firmaerne Plustek og Reflecta til priser fra omkring ca. 2500. Reflecta markedsfører  også små stand alone scannere af affotograferingstypen, det er ikke dem der menes. Normalt scanner man et dias ad gangen, tager det ud og sætter det næste dias i.
Disse scannere er klart bedre end flatbedscannere, men ikke helt på højde med Nikons scannere. Scantiden er lang, flere minutter og op til 6-8 minutter ved de højeste opløsninger. Hvis du fx. har 1500 dias og det tager 4 minutter pr. dias incl. håndtering er det 100 timer eller 12,5 dage a 8 timer.

Nogle af disse scannere kan scanne i “høje” opløsninger som fx. 7200 dpi. Men dels er den reelle opløsning meget lavere, dels tager det meget lang tid. Så typisk vil man scanne i fx. 3600 dpi. Her er en hjemmeside, hvor du kan se grundige test af dias-scannere.
http://www.filmscanner.info/en/FilmscannerTestberichte.html
Hvis du vil vide, hvad der gør Nikons scannere lidt bedre, så se denne video og tekstbeskrivelsen under videoen.
Youtube – Nikon Coolscan slide scanner working

Hvad er dpi ved scanning?

DPI betyder “Dots per inch” dvs. hvor mange punkter scanneren kan skelne på en inch (2,54cm). Det måles på hver led, så scanneren kan fx. have en maks opløsning 3000 dpi på hver led. Det benævnes så ofte bare som 3000 dpi.
Et alm. dias´ synlige del er 23x35mm. Hvis man så scanner med fx. 1000 dpi får man et billede der er ca. 900 pixels på den korte led og ca. 1350 pixels på den lange led. dvs. ca. 1,25M (mio.) pixels i alt.
Hvis man fordobler opløsningen til 2000 dpi får man et billede på ca. 5M pixels
Ved 4000 dpi får man et billede på ca. 20M pixels.
Det ses at hvis man fordobler opløsningen firedobler man antallet af pixels i det færdige billede. Bemærk at med fx. 5M pixels menes ikke hvor meget billedet fylder på harddisken. Det måles i MB og er noget helt andet og alt efter hvilken filtype og kompression, der anvendes kan det fylde forskelligt. Fx. kan et 20M pixel billede fylde 5MB.

Hvis man scanner et papirfoto, der er 10 x 15 cm (ca. 4 x 6 inch) ved 600 dpi får man et færdigt billede på 4×600 pixels på den korte led og 6×600 pixels på den lange led, dvs. 2400 x 3600 pixels = 8,6M pixels. Dvs. at hvis man har en større original, kan man nøjes med at scanne med lavere opløsning for at få det samme slutresultat i antal pixels. Derfor skal et dias måske scannes i 2000-4000 dpi og et papirfoto i 600 dpi og et A4 ark i 300 dpi.

Et digitalt billedes opløsning er bestemt ved pixelantallet, ikke ved LPI (Lines per inch), PPI (Pixels per inch) eller hvad der ellers cirkulerer af forkortelser. Det er betegnelser der bruges til at angive kvalitet af printede billeder og billedskærme. Som det måske er bekendt fra alm. kameraer afhænger kvaliteten af et billede ikke kun af opløsningen i antal pixels, men også af optikkens kvalitet og om billedet er i fokus. Kvaliteten af en scanner afhænger ligeledes ikke kun af hvor mange dpi den kan scanne med, men i høj grad også af optikken og præcisionen i mekanikken. Det nytter ikke at den kan scanne mange dots per inch, hvis den ikke kan placere prikkerne præcist eller billedet ikke er fokuseret. Den reelle optiske opløsning som kan måles med et testbillede er derfor ofte lavere en scannerens opgivne opløsning. I mange tilfælde meget lavere.

Hvilken opløsning skal man vælge ved scanning af dias?

Dias er små og skal derfor scannes i høj opløsning. Det er dog sjældent nødvendigt med over 2-3000 dpi. Alm. gode hobby dias taget under gode lysforhold indeholder normalt max. 10-12M pixels (3000 dpi) og normalt noget mindre. De bedste professionelle dias indeholder ikke mere end 20M pixels (4000dpi). Nogle scannere reklamerer med opløsninger på op til 7200 dpi eller mere, men det har normalt ikke hold i virkeligheden. Hvis du har en sådan scanner bør du i stedet indstille den til at scanne med “halv” opløsning, fx 3600 dpi i stedet for 7200 dpi.
Hvis bevarelsen af motiverne er vigtigere, end at du får alle detaljer med og tidsforbruget er vigtigt, kan du scanne i 1250-2000 dpi, det er ofte dramatisk hurtigere end de højere opløsninger, idet billederne er meget mindre.
Husk at når man fordobler dpi, firedobler man antallet af pixels i billedet.

Scanning af negativer

En diasscanner kan også scanne negativer. Det kræver at negativerne klippes ud og sættes i dias-rammer. Der findes også dedikerede negativscannere, der scanner hele strimler. Negativer udgør en særlig udfordring på grund af filmens orange grundtone.

Scanning af papirfotos

En flatbedscanner er velegnet til scanning af papirfotos. Da alm. fotos er væsentligt større end dias, kan de scannes ved lavere opløsning. Du bør scanne i 3-600 dpi. Anvend en scanner software hvor du kan scanne flere billeder af gangen og software som selv finder billederne og “cropper” (skærer dem til) dem til. Fx. Vuescan. Check at glaspladen er ren. Det er bedre at scanne de originale negativer, hvis de er bevaret.
Hvis du har større mængder fotos kan du få dem scannet hos DataNord, se mere her http://www.datanord.dk/scanning-af-fotos/

Organisering og rengøring af dias

Hvis du har dias i magasiner bør de vende således, at de vises rigtigt i en lysbilled-projektor. Se under “FAQ” hvordan dias skal vende i et magasin. Når du er sikker på at dine dias er placeret korrekt i magasinet, kan du markere dem ved at trække en skrå streg med en speedmarker hen over dem. Så kan man nemt huske rækkefølgen og hvordan de vender, hvis de kommer ud af magasinet, fx. i forbindelse med scanning.

Det er normalt bedst at ordne dias kronologisk i stedet for efter emner, idet det nemt bliver svært at holde styr på. Ved at ordne dem kronologisk opnår du også, at billeder fra samme film scannes sammen. Det gør evt. billedbehandling efter scanning meget nemmere.

Rengøring af dias: Normalt behøver dias der er i glasløse rammer ingen særlig rengøring. Brug evt. oliefri trykluft eller evt. fiberklud eller en lille speciel børste. Pas på med dias, der ikke er i glas, de kan blive ridset.
Dias med glas opsamler med tiden et fedtet lag på ydersiden. Det bør fjernes inden scanning. Dias i glasrammer pudses nemmest med en fiberklud let fugtet med sprit. De kan også være fedtede indvendigt. Hvis de er meget fedtede (skil dem ad og kig efter), kan det tydeligt ses på scanningen også selvom der anvendes infrarød støvfjerning. Fedtet sidder normalt på glasset og ikke på filmen. Det hjælper derfor at montere dem i nye glasløse rammer.

Giv de scannede billeder navn efter år og evt. motiv fx. 1989-mallorca-xxx.jpg  eller 2004-sommer-xxx.jpg. Start navnet med året, så bliver de automatisk sorteret kronologisk. Gem dem evt. i underbiblioteker ordnet fx. efter år.

Scannersoftware

Hvis man selv kaster sig ud i at scanne lysbilleder vil man ofte opdage at de første scanninger umiddelbart ikke er særligt gode. Efter nogen eksperimenteren med indstillinger i scanner softwaren og evt. efterbehandling, vil man ofte kunne opnå en del bedre billeder. Denne del af processen kan være tidskrævende, og ofte finder man først de optimale indstillinger efter at man har scannet mange billeder. Og så skal man bruge tid på at scanne de første billeder igen.

Dias kan have ændret farver med årene, de kan fx. være blevet lille, blålige eller rødlige. Man kunne umiddelbart tro, at det bare gælder om at scanne, og så kan man rette op på farver mv. i noget andet software bagefter. Men ofte kan man ikke rette den slags farvefejl med typiske metoder som hvid-balance eller autolevels ( en automatisk algoritme, der balancerer farverne og sætter black point og white point for hver farve individuelt ).

Til gengæld er der algoritmer i scannerprogrammerne der kan håndtere det, fx. “restore fading” i Vuescan og “digital ROC” i Nikon Scan. Epson Scan har også en lignende funktion. Derfor bør man allerede under scanningen overveje for hver enkelt dias om disse metoder skal anvendes. Så får man et bedre udgangspunkt at gå videre med. Her kan du se eksempler på billeder hvor farver er rettet. Du kan evt. downloade dem i fuld størrelse hvis du selv vil øve dig.

Til de fleste scannere følger der software med. Og det fungerer godt langt hen ad vejen. Hvis man er lidt mere ambitiøs kan man købe en anden software. Det giver flere muligheder og kan også have indflydelse på hastigheden og billedkvaliteten.
De mest kendte programmer er det tyske Silverfast og det amerikanske Vuescan. Silverfast er et umiddelbart lidt kompliceret program med mange indstillingsmuligheder. Vuescan har umiddelbart en lettere brugerflade, men har også mange muligheder for individuelle indstillinger.
Vuescan kan købes her www.hamrick.com og man kan downloade en gratis demo
Se mere her om Vuescan indstillinger til Nikon Coolscan.

Organisering og billedbehandling af scannede billeder

Hvis du savner et program til at organisere, optimere og se dine fotos anbefales programmet AcDsee (Fås til Windows og Mac) www.acdsee.com. Dette program er ikke gratis, men det kan downloades som en fuldt funktionsdygtig tidsbegrænset trial, hvis man vil prøve det før køb.

Et godt gratis program til billedbehandling er Faststone (kun Windows) www.faststone.org. Det har en nem brugerflade. Vejledning her www.youtube.com/watch?v=Q8TUmJmg9F8
Hvis billederne ikke vises som thumbnails vælg “vis”, “browserstil”, “miniaturebilleder”.
Vælg “indstillinger”, “skift udseende”, “windows dark”
Udvalgte kommandoer:
• For at se billeder i 100% størrelse vælg zoom grad med “vis”, “indstillinger for forstørrelsesglas”, “original”
• Roter billede: “Editer”, “roter”
• Spejlvend billede: “Editer”, “Roter”, “Vend vandret”
• Ændre rækkefølge: Brug musen til at trække rundt på billederne (omdøb evt. derefter)
• Omdøb flere billeder på en gang: Værktøjer, omdøb de valgte billeder fx. til 1996-sommer-##
• Diashow: Vis, Dia-show
• Fjern rødt øje, editer, fjern rødt øje
• Fjerne støvpletter mv: Editer, klone og hele
•  Lysne billede: Farver, skygger og højlys, med ”skygger” lysnes kun de mørke dele af billedet

(c) DataNord ApS 2022