Video – eksempler

Eksempel på VHS Video

VHS bånd overspillet til MP4 fil
Dette er en VHS optagelse fra tv ca. 1997. Videoen er digitalt stabiliseret under overspilningen (TBC), deinterlaced og støj-renset. Du kan se flere eksempler her DataNord Youtube kanal

Eksempel på brug af Time Base Correction

VHS optagelse i dårlig kvalitet bliver bedre med Time Base Correction

Dett er en videoptagelse i særlig dårlig kvalitet for eksemplets skyld, men mange VHS optagelser har fejl af denne type i mindre grad. Fx. “flagging” hvor den øverste del af billedet er trukket lidt skævt. Dette rettes op med Time Base Correction.  Time Base correction gør desuden billedet roligere, fx står lodrette streger og bogstaver mere roligt og uden den “sitren” der ses på afspilning med en normal videobåndoptager.

Eksempel på forbedring af VHS video i tre trin

Med den rette teknik kan de overspillede videoer blive bedre end originalen

VHS Video overspilning med TBC ( Time Base Correction ) og efterfølgende software filtrering. Videoen er kort men illustrerer tre trin i videobehandlingen.

Step 1. VHS optagelse direkte fra video til computer.
Dette er som en typisk overspilning direkte fra videoafspiller til computer ser ud. Dog i de fleste tilfælde ringere, idet der her er brugt en high-end videobåndoptager og en kvalitets “capture”-enhed. Dette bånd er slidt og måske kopieret en eller flere gange. Teksten forneden står derfor uroligt og billedet trækker skævt i øverste højre hjørne.

Step 2. Time Base Correction (TBC)
Ekstra Time Base Correction (TBC) enhed imellem videomaskine og computer. TBC er en avanceret teknik der stabiliserer videosignalet ved at gemme de enkelte billeder i en elektronisk buffer. Effekten ses særligt på vertikale strukturer som fx. flagstænger eller tekst, eller hvis billedet trækker skævt. På dette bånd er effekten af TBC særligt tydelig. Kig efter teksten forneden og øverste højre hjørne. Det ses at teksten nu står roligt og at billedet ikke trækker skævt foroven. På bånd i bedre kvalitet er denne effekt ikke så tydelig, men den er altid synlig.

Step 3. Efterbehandling med software.
Avanceret deinterlacing, let støjfjerning og overdækning af “overscan area” (kanterne) for at fjerne “head shifting noise” i bunden af billedet. Denne flimmer, der skyldes at videohovedet skifter spor er på alle overspilninger. Men den kan fjernes ved at man masker den ud med en sort kant. Den kan ikke ses på et gammeldags fjernsyn fordi dette ikke viser den yderste kant af billedet. Men det kan ses på computere og på nye tv. Denne efterbehandling er meget computerkrævende hvis den skal laves ordentligt og tager typisk ca. en time pr. times video. Det ses at der nu er endnu mindre støj, billedet er helt roligt og der er ingen flimmer-stribe i bunden.