Gode råd om valg af digital kamera

Gode råd om valg af digital kamera

Grundlæggende gennemgang af pixels, optik, CCD-chips, billed-kompression og andet der er værd at vide om digitale kameraer. Desuden henvisning til tests og testbilleder

Antallet af pixels.

Normalt er flere pixels bedre. Antallet af pixels bestemmer hvor stort billedet kan gengives. Mange pixels giver således mulighed for udprintning af store billeder. Men mange pixels er ikke ubetinget en fordel. Flere pixel på samme sensor betyder at hver pixel bliver mindre og lysfølsomheden af hver pixel derfor falder. Et kamera med fx 10M pixel kan altså ofte tage bedre billeder i dårlig belysning end et med 20M pixel, hvis billedsensor og andre parametre er de samme.
0,5M pixels video/DVD-kvalitet. Fotos på hjemmesider.
2M svarer til ca. 10x15cm fotoprint, eller til et Full HD skærmbillede
8M svarer til ca. A3 fotoprint eller et Ultra HD skærmbillede
16-20M svarer til A2 print (plakatstørrelse)
Mange pixels giver også mulighed for at printe udsnit af billedet og stadig bevare en god kvalitet.
En alm. gammeldags film på 24x36mm svarer til ca. 20M pixels. Men den kan også give fine aftryk i plakatstørrrelse.
Det er vigtigt ikke at være fokuseret på antallet af pixels. Optikken og sensorens størrelse er normalt vigtigere.

Optikken

Optikken har stor betydning for billedkvaliteten. Den er ofte afgørende for prisen på kameraet.
Canon har deres egen anerkendte optik. Andre mærker benytter ofte på deres dyrere modeller optik af andet fabrikat f. eks. Carl Zeiss eller Pentax.
Mobiltelefoner har ofte ikke optisk zoom, men kun digital zoom, som bare er en slags udsnitsforstørrelse. De fleste kameraer har typisk 3-5x optisk zoom. Nogle kameraer har op til 10-20x optisk zoom. Zoom er ofte kombineret med optisk billedstabilisering, der gør manuel håndholdt zoom i denne størrelse muligt. Det er en slags avanceret “gyro” som modvirker rystelser.

CCD-chippen, processoren

CCD-chippen er den lysfølsomme chip, hvorpå billedet optages i kameraet. Det svarer til den gammeldags film. En 10M chip er ikke bare en 10M chip. Nogle er fysisk større end andre. Det giver bedre billedkvalitet jo større chippen er. I mobiltelefoner er chippen ofte meget lille. En god CCD og en god processor i kameraet giver et godt billede uden støj. Støj ses som ujævnheder i jævne flader som fx. en blå himmel.  Da selv store CCD chips normalt fylder mindre end en traditionel 24×36 mm film, er målene på optikken også tilsvarende mindre. Derfor opgives zoom intervallerne da heller ikke på den traditionelle måde med fx. fra 35-105mm, men som 3x optisk zoom.

Læs testresultater, se prøvebilleder

Jeg vil anbefale hjemmesiden http://www.steves-digicams.com hvis du tænker på at købe kamera. Her er næsten alle kameraer grundigt testet, med mange billeder og diagrammer. Der er testbilleder. Du kan således sammenligne det samme motiv optaget med flere forskellige kameraer. Bemærk at for at studere billederne bør du se dem gengivet “pixel for pixel”. Det vil typisk indebære at du skal scrolle rundt for at se hele billedet. Såfremt din browser krymper billedet for at tilpasse det til skærmen, bør du klikke engang for at vise billedet i fuld størrelse. Har du et digitalkamera i forvejen, så prøv at finde testen af dette og se prøvebillederne og sammenlign med de nye kameraer. En anden hjemmeside hvor du også kan finde tests af digitalkameraer er http://www.dpreview.com

Kompressionsgraden

Et billede kan f. eks optages i størrelsen 3200×2400 punkter (svarer til 8M pixel). Det fylder i ukomprimeret form 3200x2400x24bit=23MB. I kameraet gemmes billedet i komprimeret form i det såkaldte JPG format. JPG er en tabsgivende kompression. Der kan dog komprimeres meget uden synligt tab i billedkvalitet. Men mange billigere kameraer (og mobiltelefoner) komprimerer billederne så meget at kvaliteten forringes. På de fleste kameraer kan man vælge flere komprimeringsgrader. F. eks. følgende, “Meget Fin” eller “Fin”. Billedet fylder så typisk måske 5MB eller 3MB. Du bør altid indstille dit kamera til så lav en kompression som muligt hvis du vil have skarpe billeder. Når du fotograferer vil du opdage at billeder med samme opløsning har lidt forskellig størrelse. Det skyldes at billedets størrelse efter kompression afhænger af motivet, idet meget detaljerede motiver ikke kan komprimeres så meget som mere ensartede motiver.

Mobiltelefon vs. digitalkamera

Mobiltelefoners kameraer bliver bedre og bedre. Men grunden til at en mobiltelefon normalt ikke har lige så godt et billede som en godt kamera med det samme antal pixels er følgende:
– Dårligere optik giver manglende skarphed og farvefejl (farvede skygger mv)
– Mindre sensor give større billedstøj og mindre lysfølsomhed, dvs. detaljer forsvinder.
– Billedet komprimeres for meget og med for dårlig en algoritme (dårlig processor), detaljer går tabt.
Det er normalt ikke muligt ud fra specifikationer at få et korrekt indtryk af billedkvaliteten på en mobiltelefon. Det anbefales at søge efter billeder optaget med kameraet på nettet eller at læse tests, hvis man vil have et godt kamera. Heldigvis er det sådan at de dyre mobiltelefoner ofte har bedre kameraer og prisen kan derfor være en ledetråd. men selv billige telefoner kan i nogle tilfælde tage forbløffende gode billeder under gode lysforhold.

 

© DataNord ApS 2013
Gengivelse kun tilladt med angivelse af kilde gerne som link til denne side.