Dias – scanning, eksempler

Her ser du eksempler på scannede dias. Det er dias testbilleder, som er lavet med standard-optimeringen som er inkluderet i prisen. Klik på billederne for at se større billeder. Du skal evt. klikke to gange for at se dem i fuld størrelse. Prøv evt. at downloade nogle af testbillederne, og læg dem på en USB-stick og prøv at se dem på dit tv.

1000 dpi: Typisk størrelse  1350 x 900 pixels (ca. 1,25 Mpixels).

2000 dpi: Typisk størrelse 2700 x 1800 pixels  (ca. 5 Megapixels).

4000 dpi: Typisk størrelse 5400 x 3600 pixels  (ca. 20 Megapixels).

Hvor mange dpi skal jeg vælge?

1000 dpi: Hvis der ønskes en lav opløsning for eksempel på hjemmesider, eller små skærme fx mobiltelefoner. Vælg denne opløsning hvis du vil holde prisen nede og det vigtigste er at bevare motiverne.

2000 dpi: På en alm. Full HD skærm får du et flot billede og det er muligt at zoome ind på detaljer. Opløsningen er velegnet til ældre dias, der  er taget med standard foto-udstyr.

4000 dpi: Hvis du vil have alle detaljer med, også når man zoomer ind. Særligt relevant for lysbilleder, der oprindeligt er optaget med spejlrefleks kamera. De mange pixels overgår langt opløsningen på de nye 4K Ultra HD tv og er derfor fremtidssikret. Gode lysbilleder indeholder detaljer svarende til 3000 dpi. Nyere topklasse billeder op imod 4000 dpi.

Eksempel på IR støvfjerning

IR støvfjerning er inkluderet i prisen. Det er et billede fra 1971 i glas-ramme, som er angrebet af mug inde under glasset. Klik på billederne for at se forskellen. se mere under FAQ.

Manuel korrektion af farver, kontrast og lys

Automatisk optimering af eksponering,  skarphed og kontrast er inkluderet i prisen. Dette er normalt fuldt tilstrækkelig til billeder hvor farverne er godt bevarede. Manuel korrektion tilbydes mod en beskeden merpris. Dette anbefales hvis farverne er ændrede eller falmede som følge af alder.

Nikon Coolscan dias prøvebilleder. Scan software Vuescan.  Fotos (c)  J. W. Nielsen m. fl. DataNord ApS.
English: Nikon Coolscan slide test samples. Scan software Vuescan. Photos (c)  J. W. Nielsen et al. DataNord ApS.